Postuar më: 05/11/2014

Prezantohet paketa: 26 masa pro Bujqësisë

Qeveria Shqiptare prezantoi sot Paketën në mbështetje të sektorit të bujqësisë dhe agroindustrisë.

Në konferencë ishin të pranishëm Kryeministri z. Edi Rama, Ministri i Bujqësisë, z. Edmond Panariti, Ministri i Zhvillimit Ekonomik, z. Arben Ahmetaj, si dhe Zv.Ministrat e Bujqësisë dhe Financës, z. Alban Zusi dhe z. Ervin Mete.

Kjo paketë përmban 26 masa dhe u hartua nën shembullin e Paketës Fason nga një grup i përbashkët pune, i cili kryesohej nga Ministria e Bujqësisë dhe ajo e Zhvillimit Ekonomik.

Një nga fokuset kryesore të kësaj pakete është mbështetja e fermerit, si një pjesë e rëndësishme e zinxhirit të vlerës në ekonomi dhe promovimin e sektorit të bujqësisë, që aktualisht kontribuon në 20 për qind të Prodhimit të Brendshëm Bruto.

Disa nga këto janë:

  • Lehtësimi i agropërpunuesve duke njohur 20% TVSH të zbritshme për furnizimet nga fermerët (nga 6% më parë).
  • Sektori i peshkimit përjashtohet nga taksa e qarkullimit dhe karbonit për karburantet (përjashtimi arrin në 67 lekë për litër)
  • Për lëndët e para: hiqen tarifat doganore për: grurin, materiali biologjik, miellin, ushqimin për kafshët, kafshët për mbarështim.
  • Shmangia e penalizimit për diferencat në peshë
  • Përjashtimi i TVSH-së në import për mjetet dhe makineritë ushqimore
  • Përjashtimi nga TVSH-ja në import i kafshëve të gjalla për majmëri

Të rejat e fundit